SNELRECEPT NRC
Karbonades met Esdoornsiroop
Voor 4 personen
4 varkensribkarbonades, elk circa 175 gram
zeezout en versgemalen zwarte peper
3 eetlepes esdoornsiroop
1 eetlepel Dijonmosterd
1 desertlepel limoensap
1 dessertlepel Japanse sojasaus (Kikkoman)
1 sjalotje, gepeld en gesnipperd
2 eetlepels plantaardige olie (sla or arachide olie)
partjes limoen voor het serveren
Let er bij het kopen van esdoornsiroop of ahornsiroop op dat er ‘pure male syrup’ oftewel pure esdoornsiroop op het etiket staat. Dit betekent dat er geen toevoegingen zoals smaakversterkers in zitten. Esdoornsiroop wordt ook op kleur en smaak beoordeeld. De hoogste beoordeling is AA of ‘fancy’. In het algemeen geldt dat hoe beter de kwaliteit van de siroop is, hoe lichter hij van kleur en hoe fijner hij van smaak zal zijn. Koop esdoornsiroop in kleine flessen. Na het openen kunt u die tot een jaar in de koelkast bewaren. Laat de siroop als hij uit de koelkast komt eerst op kamertemperatuur komen.
Bestrooi de karbonades eerst met een beetje zout en peper. Doe de esdoornsiroop in een kom en schep er de mosterd, het limoensap, de sojasaus en het sjalotje door. Zet weg.
Verhit de olie in een grote, zware koekenpan op een middelhoog vuur. Leg er de karbonades in en bak ze snel aan beide kanten goudbruin. Bestrij ze dan aan beide kanten met het esdoornsiroopmengsel en giet er de kippenbouillon (IR: klopt, stond niet in de ingrediëntenlijst. Ik gebruikte zelf zo’n 150 ml) bij. Brenk aan de kook. Draai het vuur laag en leg het deksel op de pan. Laat de karbonades circa 5 minuten smoren en draai ze dan om. Leg het deksel weer op de pan en laat de andere kant ook circa 5 minuten smoren tot de karbonades gaar zijn.
Schik de karbonades op voorverwarmde borden en schep er de saus over. Serveer bijvoorbeeld met gestoomde courgettes met bieslook en gekookte nieuwe aardappelen.